Michelle Sweegers

Welkom op de website van Michelle Sweegers

Michelle Sweegers (1997) werd geboren in Tilburg en begon op zevenjarige leeftijd met harplessen bij Margaret Forrest. In september 2011 werd ze aangenomen op de Academie Muzikaal Talent waar zij les kreeg van Erika Waardenburg. In september 2015 begon ze haar Bachelor aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Sophie Hallynck. In juni 2018 heeft ze haar Bachelor behaald met grote onderscheiding. In september 2018 is ze begonnen aan het Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Lyon waar ze studeert bij Fabrice Pierre, Sylvain Blassel en Park Stickney.

Michelle heeft als soliste diverse prijzen gewonnen bij verschillende nationale en internationale concoursen. In 2012 heeft Michelle deelgenomen aan het Prinses Christina Concours te Den Bosch en daar heeft ze de aanmoedigingsprijs gewonnen en heeft ze een prijs gewonnen voor de beste vertolking van de Nederlandse compositie. In hetzelfde jaar won Michelle samen met klarinettiste Jooske van Andel (met wie ze het duo 'Sweegers en van Andel' vormt) de publieksprijs op het kamermuziekfestival te Hoorn. Hierdoor werd het duo gevraagd om op te treden op het Slotgrachtconcert te Schagen. In 2013 won Michelle samen met Jooske van Andel de ensembleaanmoedigingsprijs op het Prinses Christina concours te Den Bosch. In december van 2013 heeft Michelle deelgenomen aan het Rosa Spier Concours waar zij de eerste prijs heeft behaald en de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk. In januari 2015 stond Michelle in de regionale finale van het Prinses Christina Concours te Den Bosch. Ze heeft hier een tweede prijs gewonnen en ze mocht deelnemen aan de Dag van de Genomineerden. Op de Dag van de Genomineerden (11 april 2015) heeft Michelle een plaats in de nationale finale gehaald. Op deze finale (26 april 2015) heeft Michelle een tweede prijs behaald. Daarnaast heeft zij de JON prijs en de MAX Jong Talent Prijs gewonnen. In februari 2016 heeft zij deelgenomen aan het 'Concours International de Harpes' in Limoges (Frankrijk)  in de categorie 'Superieur' waar zij de 1ste prijs à l'unanimité en de 'Camac prijs' heeft gewonnen. In februari 2017 heeft ze wederom deelgenomen aan het 'Concours International de Harpes in Limoges (Frankrijk), ditmaal in de categorie 'Excellence' waar ze de '1ste prijs à l'unanimité en de 'Salvi prijs' heeft gewonnen. In maart 2017 won ze een 2de prijs in de regionale finale van het Prinses Christina Concours te Den Bosch. In april 2017 heeft Michelle deelgenomen aan het International Harp Competition Felix Godefroid waar ze een 3de prijs heeft behaald. In januari 2018 heeft Micheel deelgenomen aan het Rosa Spier Concours waar zij de 1ste prijs heeft behaald en de 'Andriessenprijs' (de prijs voor de beste vertolking van het verplichte werk). 

Daarnaast treedt ze regelmatig op bij verschillende soorten gelegenheden in binnen- en buitenland. Ze heeft ervaring opgedaan in verschillende soorten bezettingen; als soliste, in kamermuziekbezetting, in het orkest en als soliste vóór het orkest. Ook heeft ze al verschillende masterclasses en stages mogen volgen bij onder meer Isabelle Perrin, Sylvain Blassel, Sasha Boldachev, Fabrice Pierre, Gwyneth Wentink. 

Michelle is oud-leerlinge van het Koning Willem II College te Tilburg, waar ze orkest- en musicalervaring heeft opgedaan en deelgenomen heeft aan workshops in muziek, dans, drama en beeldende vorming.


 

Laatste nieuws:

Podium Witteman

Op zondag 24 februari 2019 was Michelle te gast bij het TV-programma 'Podium Witteman'. 

Uitzending gemist? Dan kunt u die terug kijken via de volgende link: https://www.npostart.nl/podium-witteman/24-02-2019/VPWON_1297229.

 

Concert ter gelegenheid van het Bachelorexamen

Op maandag 4 juni van 16.00-17.00 uur geeft Michelle een concert ter gelegenheid van haar Bachelorexamen. Omdat het natuurlijk veel leuker is om voor publiek te spelen i.p.v. alleen maar de jury wordt u van harte uitgenodigd om te komen!

Het volgende programma zal vertolkt worden op de harp:
- J.S. Bach - Prelude and Fuga in F minor BWV 881
- H. Renié - Ballade Fantastique
- C. Debussy - Valse Romantique
- L. Berio - Sequenza II
- A. Caplet - Conte Fantastique (m.m.v.: Edgar Gomes (viool), Ana Tedim (viool), Hector Rossell (altviool) en Jef Permentier (cello).)

Voor meer informatie en/ of vragen: info@michellesweegers.nl

 

Spiegelzaal

A.s. zondag (28 januari 2018) speelt Michelle in de Spiegelzaal te Amsterdam om 10.00 uur. 

 

Radio NTR Podium

A.s. vrijdag (26 januari 2018) is Michelle te horen in de uitzending van Radio NTR Podium om 16.30 uur.

 

Rosa Spier Concours 2018

In het weekend van 20 en 21 januari 2018 heeft Michelle deelgenomen aan het Rosa Spier Concours. Hier heeft zij de 1ste prijs in ontvangst mogen nemen en de Andriessenprijs (de prijs voor de beste vertolking van het verplichte werk).

 

7th International Harp Competition Felix Godefroid 2017

Van 2 tot 4 april 2017 vond het 7th International Harp Competition Felix Godefroid plaats in Tournai (België). Micheel heeft hieraan deelgenomen in de categorie 'Excellence' en heeft de 3de prijs behaald. 

 

 

Prinses Christina Concours 2017

Op 26 maart 2017 stond Michelle in de regionale finale van het Prinses Christina Concours te Den Bosch waar zij een 2de prijs behaald heeft. 

 

 

Concours International de Harpes 2017

In het weekend van 24 - 26 februari 2017 vond het 'Concours International de Harpes' plaats in Limoges (Frankrijk). Michelle heeft hieraan deelgenomen in de categorie 'Excellence  (level 11) waar zij de 1ste prijs à l'unanimité en de 'Salvi prijs' behaald heeft. De verplichte werken waren 'Valse' van J. Jongen en 'Sonate k466' van D. Scarlatti. 

 

 

Concours International de Harpes 2016

In het weekend van 19 - 22 februari 2016 vond het 'Concours International de Harpes' plaats in Limoges (Frankrijk). Michelle heeft hieraan deelgenomen in de categorie 'Superieur' (level 10) waar zij de 1ste prijs à l'unanimité en de 'Camac prijs' behaald heeft. De verplichte werken waren 'La Source' van A. Zabel en 'Malaguena' van I. Albeniz.

 

 

Promoconcert 5 juli 2015

De Academie Muzikaal Talent, opgericht door de bekende harpiste en pedagoge Erika Waardenburg, is gevestigd in Utrecht en is uitgegroeid tot een top opleiding voor jong muzikaal talent in Nederland. Dit jaar worden verschillende concerten gegeven door de leerlingen van deze opleiding.

Op zondag 5 juli wordt een concert gegeven onder leiding van de 17-jarige Tilburgse harpiste Michelle Sweegers. In ‘de Schalm’ aan de Eikenboschlaan 1 te Berkel-Enschot voeren enkele jonge muzikale talenten werken uit op harp, klarinet, (alt)viool, cello en contrabas.  Het concert is van 15.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage achteraf wordt op prijs gesteld. 

Op dit concert zal ook een combinatie plaats vinden van dans en muziek. De leerlingen van de Academie Muzikaal Talent werken samen met de dansers uit Compagnie Les Coryphées.

Voor meer informatie en of reserveringen kunt u contact opnemen met Michelle Sweegers,  email: info@michellesweegers.nl

 

 

AMT werkt samen met Radio Filharmonisch Orkest

Het Muzikaal Talent Orkest met solisten van de Academie Muzikaal Talent in samenwerking met leden van het Radio Filharmonisch Orkest

Datum: 14 juni 2015     Aanvang: 14:30 uur      Locatie: Studio 5 van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) aan de Heuvellaan 33, 1217 JL Hilversum   Entree: € 7,50, kinderen tot 16 jaar gratis

Het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) heeft de leerlingen van de Academie Muzikaal Talent (AMT) uitgenodigd om samen een concert te geven. De musici van het RFO coachen tijdens het spelen de AMT leerlingen. Het Muzikaal Talent Orkest bestaande uit leerlingen van de AMT staat onder leiding van Manuel Visser.

Programma

          Pianoconcert nr. 11 in F, KV 413 voor piano en orkest (1782)

          Introductie, Thema en Variaties voor klarinet en orkest (1810/12)

          ‘Kol Nidrei’ op. 47 voor cello en orkest (1880)

          ‘Pezzo Capriccioso’ in b op. 62 voor cello en orkest (1887)

Meer over dit concert zie: http://www.academiemuzikaaltalent.nl/evenementen/rfo-en-amt-orkest/

 

 

Opium op radio 4

Op 4 juni 2015 ben ik uitgenodigd om te komen spelen bij het radioprogramma 'Opium' op radio 4. De uitzending begint om 22.30 uur. Ik speel de stukken 'Fire Dance' uit Petite Suite van David Watkins, Impromtu-Caprice van G. Pierné en Etude no 8 van Bach (bewerkt door M. Grandjany). Tussen het tweede en het derde stuk zal ik nog geïnterviewd worden.

 

Omroep Brabant

Op 24 april 2015 heeft Omroep Brabant mij geïnterviewd. Om het interview te bekijken, klik dan hier.

 

Prinses Christina Concours -update-

Op de nationale finale van het Prinses Christina Concours (26 april 2015) heb ik een tweede prijs gewonnen. Daarnaast heb ik de JON prijs en de MAX Jong Talent Prijs gewonnen. De JON prijs houdt in dat ik enkele solistische optredens krijg met het JeugdOrkest Nederland en de MAX Jong Talent Prijs houdt in dat ik een concertopname krijg door Omroep MAX voor uitzending op Radio 4. 

 

De Wereld Draait Door

Op 21 april 2015 ben ik uitgenodigd aan de tafel bij het tv-programma 'De Wereld Draait Door' op NPO1 om 19.00 uur. Als u de uitzending heeft gemist, kunt u deze alsnog hier bekijken.
 

Prinses Christina Concours -update-

Op de Dag van de Genomineerden (11 april 2015) heb ik een van de zes finale plaatsen gehaald. Deze nationale finale vindt plaats op 26 april 2015 in het Lucent Danstheater te Den Haag.

 

Prinses Christina Concours

Op 11 januari 2015 heb ik de regionale finale bereikt van het Prinses Christina Concours te Den Bosch. Ik heb een tweede prijs mogen ontvangen en ik ben geselecteerd voor de dag van de genomineerden. Deze wordt gehouden op 11 april in het Provinciehuis Zuid-Holland te Den Haag.

 

Op de radio

Op 14 juni 2014 om 18.40 uur wordt  'L'astrée' van Nicolas Charles Bochsa gespeeld door 'Duo Sweegers en van Andel' gedraaid op radio 4. 

 

Het Moederdagconcert

Zondag 11 mei 2014 vond het traditionele AMT Moederdagconcert plaats in de Fentener van Vlissingenzaal van het Utrechts Conservatorium.

Op uiteenlopende instrumenten werden werken gespeeld van Thomas, Tchaikovsky, Bach, Chopin, Galliano, Achron, Kreisler, Schumann en Saint-Saëns.

 

Whispering Caves

Harpiste en componiste Inge Frimout-Hei bezocht jarenlang met haar gezin vele indrukwekkende grotten. In de ban van deze onderaardse, mysterieuze wereld maakte zij muzikale schetsen en composities. Bijvoorbeeld van de verstilde wereld van de onderaardse meren van Lacave, een grot in Zuid-Frankrijk. Deze composities vormen samen ‘Whispering Caves’, de fluisterende grotten. Whispering Caves bestaat uit 13 composities en is uitgevoerd op 13 april 2014 door maar liefst 40 harpen! Het was een geweldig evenement en het was super dat ik hieraan mocht deelnemen.

 

Een geslaagd Ducht Harp Festival

Van 26 februari tot 2 maart was het in Utrecht vol met harpen. Hier vond namelijk het Dutch Harp Festival plaats, een festival georganiseerd door Remy van Kesteren dat in teken staat van de harp. Ik mocht op zaterdag 1 maart en zondag 2 maart deelnemen aan dit festival. 

Op zaterdag speelde ik met het AMT-orkest o.l.v. Manuel Visser en met als verteller Edwin Rutten. We speelden het Muiderslot van Nico Brandon en het bekende Carnaval des Animaux van Camille Saint-Saëns. Het concert was voornamelijk bedoeld voor kinderen maar ook de volwassene hadden ervan genoten. 's Middags had ik een masterclass van Gwyneth Wentink.

Op zondag heb ik samen met Sterre Koopman gespeeld in de gallerie van Rob Rademakers in het centrum van Utrecht. Naast het Dutch Harp Festival was het ook een culturele zondag. Mensen konden van 13.00 uur tot 17.00 uur binnenlopen voor een miniconcertje. Er kwamen veel mensen kijken en we hebben leuke reacties gehad. Het mooiste moment voor mij was dat Paul Patterson naar mij kwam luisteren (een bekende componist die o.a. het stuk 'Spiders' heeft gecomponeerd, het stuk dat ik op het Rosa Spier concours heb gespeeld).

 

Winnaar Rosa Spier concours!

Op 27 en 28 december 2013 vond het Rosa Spier concours plaats te Dordrecht. Ik nam ook deel aan het concours en viel in de categorie pedaalharp 15 tot 17 jaar. Ik speelde het verplichte werk 'The centipede with a wooden leg' van Arne Werkman en de vier delen van 'Spiders' van Paul Patterson als vrije keus. Ik was dolblij toen bleek dat ik zowel de eerste prijs en de Arnewerkmanprijs (de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk) in ontvangst mocht nemen.

 

volgend optreden

15-06-2020

De Singel
Antwerpen
ma 15 jun 2020
aanvang 16:30 uur


bekijk agenda

laatste upload

bekijk meer video's