Winter Road
G.V. Sviridov
Bij het beluisteren van deze compositie kunnen we ons wanen in een magisch winter wonderland. "Winter Road", ofwel "Winterweg" is een deel uit de Snow storm-suite, die gecomponeerd is
door de Russische componist G.V. Sviridov (1915-1998). Hij heeft het werk geschreven voor de gelijknamige film uit 1964.
De film is gebaseerd op de verhalen van Aleksandr Pushkin en zit vol drama en geheime romances.
Oorspronkelijk is het werk geschreven voor een symfonieorkest, maar ik was zo onder de indruk van dit werk dat ik besloot het te arrangeren voor harp.
Dit werk is ook te beluisteren op mijn debuut-cd Seasons: landscape & animals. Deze CD neemt u mee op een muzikale reis door de vier seizoenen.
In elk seizoen komen zowel de landschappen als de bewoners aan bod. Meer informatie over de CD vindt u hier.
Etude no. 1
Phillip Glass
De Amerikaanse componist Phillip Glass is een van de grondleggers van de minimalistische muziek. Glass omschrijft zichzelf als een componist van "muziek met repetitieve structuren", die hij stilistisch heeft helpen evolueren. In deze Etude no1 toont Glass perfect zijn kenmerkende compositiestijl.
Het werk is oorspronkelijk geschreven voor piano maar ook zeer geschikt voor de harp.
Au Matin
Marcel Tournier
Marcel Tournier (1879 - 1951) was de belangrijkste Franse harpspeler van zijn tijd. Hij was professor aan het Parijse Conservatorium en componist van verschillende opmerkelijke werken, zowel met als zonder harp.
Deze Concert Etude "In de ochtend" bevat zeer karakteristieke schrijfwijzen voor harp: vloeiende arpeggio's, subtiele flageoletten en rijke harmonieën.
Gedurende de compositie groeit de intensiteit en helderheid, wat de vroege uren van de ochtendschemering weergeeft. Aan het einde weerklinkt de harp in zijn volle sterkte, inclusief rijk gerolde akkoorden met de indrukwekkende bastonen van het instrument.
Comptine d'un autre d'été
Ludovico Einaudi
Een absoluut meesterwerk van de Franse componist Yann Tiersen. De titel betekent letterlijk: "Kinderliedje uit een andere zomer". Het is geschreven voor de Franse romantische
komediefilm Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain. De film beschrijft het sprookjesachtige en romantische verhaal van de jonge vrouw Amélie die op een dag besluit dat ze met kleine dingen andere mensen gelukkig kan maken.
K466
Domenico Scarlatti
Domenico Scarlatti (1685-1757) was een zeer bekende Italiaanse componist, klavecinist en organist uit de Barok periode.
Hij is bekend geworden door zijn klaviersonates, zij vormen een onuitputtelijk rijk en kleurrijk oeuvre. Hierin worden veel
van de uiteenlopende invloeden bewaard gebleven die hij hoorde tijdens zijn reizen met het Spaanse koninklijke hof.
Deze zogenaamde 'Scarlatti-sonata' is een eendelig werk waarbij het vaak een twee-delige structuur heeft. Elk van zijn sonates had als doel om
één specifieke technische vaardigheid te ontwikkelen. De sonata is oorspronkelijk geschreven voor de clavecimbel maar wordt ook zeer vaak gespeeld op de harp.
Chant des Fleurs
Michelle Sweegers
"Chant des Fleurs", ofwel Bloemenzang, is een compositie die ik heb gecomponeerd voor de elektrische harp.
Beginnend met een rustige en melancholisch intro, waarbij je de wind hoort meezingen met de klanken van de harp. Vervolgens beginnen de bloemen langzaam
te ontwaken waarbij elk laag van de looper symbool staat voor een nieuwe fase van de bloei. Wanneer de hele loop compleet is begint de vrolijke en kleurrijke
melodie die het werk naar zijn hoogtepunt brengt.
Vrijheid
Michelle Sweegers
Het woord "Vrijheid" is een begrip dat erg belangrijk is. Deze compositie heb ik gecomponeerd voor de viering van 75-jaar Vrijheid van Heusden.
In het werk probeer ik twee tegenstrijdende krachten te laten horen: de baslijn die stap voor stap naar beneden gaat en de melodie die juist de andere
richting in wilt gaan. Soms wordt je door iets of iemand continue tegengewerkt of naar beneden getrokken. Maar door je eigen hoop en wilskracht
lukt het je toch om los te komen en vrij te worden.
Interview: Omroep Tilburg
17 februari 2021
Voor het programma CulTuur van omroep Tilburg werd ik gevraagd om een interview te geven. In het interview vertel ik onder andere over mijn debuut CD-album,
mijn huidige projecten en mijn toekomstplannen. Daarnaast speel ik het werk Winter Road van G.V. Sviridov en ik laat een eigen compositie horen op de elektrische harp: Wandering in the forest.
Podium Witteman
24 februari 2019
Podium Witteman omarmt de wereld van de klassieke muziek, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals pop, wereldmuziek, of jazz. Met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van topmusici.
In deze uitzending was ik uitgenodigd als "Jong Talent" waarbij ik mocht vertellen over mijn muzikale ontwikkelingen. Daarnaast speelde ik ook een verkorte versie
van de compositie Valse op.26 van de Belgische componist Joseph Jongen.
De Muziekfabriek
9 november 2019
Een toegankelijk, opgewekt en ontspannen lunchprogramma. Met inspirerende berichten, aandacht voor jong klassiek talent en vooral: veel mooie en verrassende muziek, van stokoud tot gloednieuw. Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentatrice Jet Berkhout jonge musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.
In de uitzending speelde ik onder andere het bekende harpwerk 'Le Jardin Mouillé' van J. de la Presle. Daarnaast werd ik ook uitgedaagd om een bekend klassiek stuk om te toveren tot een compleet nieuwe versie. Die uitdaging nam ik graag aan en ik koos voor het werk 'Aquarium' uit het Carnival des Animaux van Camille Saint-Saëns.
Ik heb deze prachtige onderwaterwereld gearrangeerd voor de elektrische harp. Hierbij gebruik ik onder andere een loopstation waarin ik de verschillende strijkerspartijen één voor één op elkaar stapel. Vervolgens komen we aan bij de modulatie waarin ik improviseer op het 2de thema. Na een chromatische ladder naar beneden komt gaat de looper weer aan waardoor je het volle orkest weer hoort.
Nationale Finale - PCC
26 april 2015
Het Prinses Christina Concours is een toonaangevend platform voor muziekeducatie en talentontwikkeling voor kinderen en jongeren. Het is het meest prestieuze concours voor klassieke muziek in Nederland. Nadat ik de eerste drie rondes door was gekomen mocht ik optreden in de Nationale Finale.
In de finale speelde ik de werken 'Impromptu-Caprice' van Gabriel Pierné en 'Chanson dans la nuit' van Carlos Salzedo.
In deze finale werd ik beloond met een tweede prijs. Daarnaast heb ik de JON prijs en de MAX Jong Talent Prijs gewonnen. De JON prijs houdt in dat ik enkele solistische optredens mocht geven met het JeugdOrkest Nederland en de MAX Jong Talent Prijs was een concertopname door Omroep MAX voor de uitzending op NPO Radio 4.
Spiders - Paul Patterson
11 mei 2013
Van 2011 tot 2016 studeerde ik aan de Academie Muzikaal Talent te Utrecht. In 2013 kregen alle leerinlingen van de Academie de opdracht een eigen concert te organiseren in eigen woonplaats. Deze reeks concerten door de leerlingen werden 'satelietconcerten' genoemd. Mijn concert vond plaats in de onlangs heropende Opstandingskerk in Tilburg.
Naast de muziek, was er ook een visueel aspect waar het publiek van kon genieten: namelijk grote beelden die op de muur geprojecteerd werden.
Tijdens het concert speelde ik o.a. het 4de deel uit "Spiders" genaamd 'Tarantula', gecomponeerd door Paul Patterson. De delen uit dit werk zijn genoemd naar vier van de meest dodelijke spinnen. Het laatste deel is de 'Tarantula', men gelooft dat als je gebeten wordt door deze spin dat het een hysterische dansimpuls veroorzaakt!
75-jaar Vrijheid Heusden
2 november 2019
Dit concert was ter gelegenheid van de 75-jarige herdenking van de Vrijheid van Heusden. Onder het thema van 'Vrede, Vrijheid en Vriendschap' werden tal van activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Bij de herdenking in de Heusdense kerk mocht ik een bijdrage leveren in muzikale intermezzo's
Een van de werken dit ik speelde was een eigen arrangement van 3 Schotse liederen, namelijk: Fear a Bhàta, Auld Lang Synde en O Flower of Schotland. Dit als eerbetoon aan de Schotse delegatie die was gekomen om de bevrijding te vieren. Schotland speelde namelijk een cruciale rol in de bevrijding van Heusden.
Slotgrachtconcert Schagen
25 augustus 2013
Na aanleiding van een publieksprijs van het Kamermuziekfestival te Hoorn, werden we als Duo Sweegers & van Andel uitgenodigd op te treden op het Slotgrachtconcert te Schagen. Het was een zeer mooie en leuke locatie: in de buitenlucht op een ponton.
We speelden verschillende werken waaronder ook Cappriccio op.43 van Aubert Lemeland. Lemeland had een typisch Franse en herkenbare eigen harmonische taal en klankkleur. In dit uitdagende werk voor harp en klarinet komt dit ook duidelijke naar voren.
Seasons: landscape & animals
Michelle Sweegers
In deze 9-delige video-serie vertel ik u meer over mijn debuut CD-album Seasons: landscape & animals. Bij het luisteren van deze CD zult u worden meegenomen op een reis langs de seizoenen, waarbij zowel het landschap als de bijbehorende bewoners voorbij komen. De diverse mogelijkheden van de harp doen mij denken aan de verscheidene kleuren van de seizoenen. Elk seizoen heeft zijn eigen kleur, karakter en emotie, maar behoren toch tot één geheel, tot één jaar. Dit is precies hoe ik tegen de muziek aankijk: ondanks dat elke compositie zijn eigen karakter heeft, zijn ze toch allemaal met elkaar verbonden.
Bestel de CD hier!